Kilogramele în plus

Surplusul de kilograme nu este doar inestetic.

În timp, se ajunge la tulburări metabolice, iar riscurile de a face boli grave precum diabetul și cancerul sunt crescute la persoanele cu o greutate peste medie.

Recomandările pentru păstrarea unei greutăți potrivite urmăresc două mari direcții: o alimentație corectă, care să limiteze consumul de calorii, combinată cu multă mișcare. Când acestea nu aduc rezultatele scontate, înseamnă fie că nu sunt respectate, fie că vorbim despre niște factori care intervin în procesele normale ale organismului.

Statisticile arată că 25% dintre români sunt obezi, iar 50% au probleme cu kilogramele în plus, prevalenta fiind mai mare in rândul femeilor. Obezitatea este un important factor de risc pentru bolile de inimă, diabetul zaharat tip 2 și anumite tipuri de cancer.

Potrivit specialiștilor, există două tipuri de obezitate: obezitatea tip 1 (în majoritatea cazurilor, alimentele în exces și lipsa exercițiului fizic sunt cauza) și obezitatea tip 2 (provocată de o afecțiune, astfel încât vă puteți îngrășa chiar dacă mâncați puțin). Dacă însă a-ți respectat regulile expuse mai sus si tot acumulați kilograme, responsabile pot fi mai multe afecțiuni, dar singurul care poate stabili acest lucru este medicul.

Problemele tiroidei

Hipotiroidismul apare atunci când glanda tiroidă nu produce suficienți hormoni tiroidieni, dând astfel peste cap întregul organism. Se estimează că în jur de 10% dintre adulți au această problemă. Apare, mai frecvent, după vârsta de 40 de ani. Pe lângă excesul de greutate, hipotiroidismul se manifestă prin oboseală, piele uscată, dureri ale mușchilor și articulațiilor, sensibilitate crescută la frig, depresie etc. Glanda tiroidă este responsabilă de metabolismul glucidelor, lipidelor și proteinelor. Chiar dacă mâncați puțin, rata metabolismului bazal este scăzută, arderile sunt lente și grăsimile se depun mai ușor. Hipotiroidismul se tratează cu medicamente de substituție hormonală.

Diabetul zaharat tip II

Multe persoane care suferă de diabet tip II se străduiesc să-și controleze greutatea, însă majoritatea tratamentelor pentru echilibrarea glicemiei predispun la îngrășare. Acestea stimulează corpul să producă mai multa insulină pentru a reduce nivelul de zahăr din sânge, însă, uneori, nivelul acestuia scade atât de mult încât apare o senzație intensă de foame. Insulina duce la îngrășare și pentru că stimulează celulele să preia mai multa glucoză, care se acumulează ca țesut adipos în loc să rămână în sânge.

Stresul cronic poate cauza obezitate

Atunci când vă confruntați cu stres continuu, anxietate sau durere, corpul poate produce niște substanțe, precum hormonul cortizol , ce încurajează organismul să depoziteze grăsimi, în special pe talie. Stresul agravează insulino-rezistența, afecțiune care determină atât creșterea în greutate, cât și complicațiile excesului ponderal, ca: obezitate, diabet tip II, boli cardiovasculare, trigliceride crescute, ficat steatozic, ovar polichistic etc.

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.