Proteine vegetale

Fie că eşti carnivor, vegetarian sau vegan, proteinele vegetale nu pot însemna decât mai multe beneficii pentru sănătate ta. Pe lângă raportul recent al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) care asociază carnea procesată cu un risc mai mare de cancer, numeroase alte studii au arătat că o dietă bogată în legume şi fructe – cu mai puţine produse de origine animală cum ar fi brânzeturile, lactatele sau carnea – ar putea îmbunătăţi nivelul colesterolului, dar şi reduce riscul bolilor de inimă şi cancer.

Într-adevăr, proteinele de proveniență animală sunt complete, pe când cele de proveniență vegetală sunt, adesea, incomplete. Dar organismul uman nu are nevoie de toți cei 9 aminoacizi în fiecare porție de mâncare. Avem nevoie de acești aminoacizi în fiecare zi, nu la fiecare masă. Cei nouă aminoacizi pot fi derivați dintr-o singură sursa de hrană, sau o combinație de alimente, care formează împreună o proteină completă.

Mazărea

Proteinele din mazăre conţin toţi cei 9 aminoacizi, printre care şi leucina, izoleucina şi valina – compuşi care pot şi de ajutor în recuperarea după antrenamentele la sală sau activităţi fizice. Comparativ cu proteinele din grâu, preferată de multe ori datorită cantităţii ridicate de leucină şi a abilităţii de a accelera digestia – proteinele din mazăre au avantaje similare în privinţa creşterii de masă musculară – ceea ce le face o alegere ideală pentru atleţi.

Fasolea

Fasolea, spre deosebire de carne, conţine o cantitate mare de proteine şi de fibre, ceea ce le face foarte săţioase. De fapt, un studiu care a analizat efectul de saţietate ale aceleaşi cantităţi de carne de vită şi de fasole, luând în calcul senzaţie de foame, saţietate şi intervalul de timp până la următoarea masă a arătat că persoanele care au consumat fasole au obţinut rezultate mai bune. Poţi folosi fasolea pentru masa principală sub formă de curry sau tocăniţe pentru a adăuga fibre şi diversitate meselor centrate pe carne.

Semințe de chia

Aceste semințe mici sunt o sursă completă de proteine într-o formă ușor de digerat și sunt de asemenea, abundente în fibre și acizi grași omega-3. Sunt bogate în minerale, inclusiv calciu, mangan, fosfor, fier și zinc. Semințele chia conțin, de asemenea, triptofan, care vă poate ajuta să obțineți un somn mai bun.

Quinoa

Tehnic vorbind, quinoa este o sămânţă şi nu o cereală  – şi tocmai de asta este cu totul diferită de orice alt tip de cereale – conţine toţi aminoacizii esenţiali într-o singură porţie, alături de 8 grame de proteine. Asemeni fasolei conţine multe fibre, ceea ce contribuie la senzaţie de saţietate şi te opreşte de la a ciuguli între mese.

Lintea

Lintea conţine foarte multe proteine – o singură porţie conţine nici mai mult nici mai puţin de 18 grame! Datorită fibrelor şi proteinelor ar putea fi de ajutor în cazul în care vrei să scapi de kilogramele nedorite. O meta-analiză care a analizat efectele consumului de leguminoase (linte, fasole şi năut) a arătat că o porţie zilnică a condus la subţierea taliei, fără alte modificări ale dietei.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.