Vitamina E

Vitamina E, un nutrient de o importanţă crucială cu proprietăţi antioxidante, oferă o multitudine de beneficii, printre care protecţie împotriva bolilor de inimă, a cancerului şi a unei serii de alte afecţiuni. Acţionând la nivel celular, vitamina E poate chiar încetini procesul de îmbătrânire.

Se găseşte doar în puţine alimente şi majoritatea acestora sunt bogate în grăsimi, fapt care îngreunează asigurarea necesarului de vitamină E dacă urmaţi o dieta săracă în grăsimi. Suplimentele pot fi de aceea foarte folositoare în obţinerea unor cantităţi optime din acest nutrient.

 Beneficii

 1. Menține vasele de sânge sănătoase

Un prim beneficiu al vitaminei E este că îți ajută organismul să producă noi globule roșii. Este vital că acest proces să își păstreze consistența, întrucât acestea sunt responsabile de transportul oxigenului în organism. Totodată, vitamina E previne formarea cheagurilor de sânge, deci împiedică blocarea funcționării unor organe sau apariția altor consecințe mai grave. Așadar, consumă vitamina E sub formă de suplimente alimentare sau, mai recomandat, fii sigură să incluzi in dieta ta zilnică alimente ce conțin acest tip de vitamină, precum avocado, fructe oleaginoase (migdale, nuci, alune), gălbenuș de ou, uleiuri vegetale, sau cereale integrale și produse derivate din acestea.

 1. Reduce simptomele alergenice cauzate de astm

Testele au demonstrat că doza suficientă de vitamina E ajută la ameliorarea simptomelor alergenice cauzate de astm. Acest puternic antioxidant reduce stresul oxidativ (creșterea nivelului proceselor metabolice), simptom strâns asociat astmului. Foarte important de reținut este că aportul de vitamina E din alimente este mult mai eficient decât cel pe cale sintetică. Cu toate acestea, doar medicul va știi exact ce doză și ce mod de administrare i se potrivește fiecărei persoane, așa că nu recurge la rețete proprii.

 1. Este extrem de benefică pentru piele

Cu toate că specialiștii au demonstrat că vitamina E nu ajută la vindecarea mai rapidă a cicatricilor și că poate stârni reacții alergice printre întrebuințările cosmetice ale vitaminei E se numără întreținerea cuticulelor, hidratarea tălpii piciorului, hidratarea pielii de sub ochi sau a buzelor crăpate . Dacă faci parte din cele ce preferă tratamentele făcute în casă, poți încerca să mixezi vitamina E cu ulei sau unt de cocos și să utilizezi acest amestec pentru combaterea problemelor de deshidratare la nivelul pielii. Consumul de suplimente alimentare bazate pe vitamina E sunt, de asemenea, bine cunoscute pentru lupta împotriva ridurilor și pentru îmbunătățirea aspectului general al pielii.

 1. Îți protejează inima

Studiile susțin că aportul necesar de vitamina E, fie sub forma de supliment, fie pe cale naturistă, reduce considerabil riscul de boli cardiovasculare, deci micșorează posibilitatea de infarct. Evident, opțiunea cea mai favorabilă este  de a folosi metode clasice, mizând pe absorbția vitaminei din alimente si nu pe cale sintetică. Un conținut ridicat de vitamina E îl au semințele de floarea-soarelui, pe care le poți consuma pe post de gustare sau în salate.

Semnele și riscurile unui deficit de vitamina E

Deficienta de vitamina E este foarte rar întâlnită în cazul persoanelor sănătoase. Astfel, carența de vitamina E este asociată de cele mai multe ori cu boli în care grăsimile nu sunt digerate sau absorbite corespunzător de organism . Unele dintre ele ar fi boala Crohn (colon inflamat), fibroză chistică sau unele afecțiuni genetice.

Semnele si riscurile deficienței de vitamina E includ:

 • Arterioscleroza – afecțiune caracterizată de formarea de depozite de calciu pe pereții vaselor de sânge sau în țesuturile moi. Poate duce chiar la blocarea completă a arterelor;
 • Sistem nervos și muscular afectate;
 • Sensibilitate la nivelul mâinilor și picioarelor – poate duce la lipsa controlului asupra propriilor mișcări;
 • Slăbiciune la nivelul mușchilor;
 • Probleme de vedere;
 • Poate duce și la o formă de anemie;
 • Vindecarea lenta a rănilor.

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.